Woonzorggebouw Veldhuis Klein Geluk
In 2019 is het woonzorggebouw Veldhuis aan het Kanaal Noord 27 opgeleverd. Het biedt 86 bewoners met een intensieve (24‐uurs) zorgvraag een woonplek in het centrum van Apeldoorn. De klantgroep bestaat uit mensen met dementie en met een somatische zorgvraag. Het is op meerdere fronten een kenmerkend gebouw geworden in Apeldoorn.
Opdracht
HevoFame tekende in opdracht van Trebbe ook voor het stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp. De opdracht voor het architectonisch ontwerp omvatte de fases structuurontwerp tot en met uitvoeringsgereed ontwerp en esthetische begeleiding tijdens de uitvoering. Het ontwerp is in nauw overleg met de belegger Syntrus Achmea en zorgorganisatie Klein Geluk als eindgebruiker tot stand gekomen. Het gebouw is volledig voorbereid op het scheiden van wonen en zorg.
Ruimtelijke waarde langs het kanaal en in het groen
Het gebouw heeft ruimtelijk een belangrijke functie gekregen bij de oostelijke toegang tot het centrum van Apeldoorn. Het kloeke stedelijke gebouw is met zijn kenmerkende kop met panorama balkons de complementaire poortwachter geworden voor het woongebouw aan de overzijde van de Molenstraat Centrum ter hoogte van de Welgelegenbrug. Dit is tevens de plek waar de groene zone langs het Kanaal Noord zich weer verbreedt ten zuiden van deze brug en is daarmee een ruimtelijke schakel en markering in de groenblauw verbinding in het centrum van Apeldoorn. Het gebouw heeft een grote kwalitatieve openbare voortuin gekregen aan het kanaal; volgens de visie Veldhuis is het plan om deze groen zone verder door te zetten in zuidelijke richting. De hoofdentree is aan deze zijde gelegen. Hier kunnen bewoners op een veilige manier zelfstandig naar buiten in de stad.
De noordvleugel van het gebouw vormt een stedelijke begeleiding van de Molenstraat Centrum. De lagere zuidvleugel maakt een knik waardoor deze de beschutte groene stadstuin aan de westzijde vormt. Deze vleugel is bewust verder terug gelegd vanaf het kanaal om ruimte te maken voor verblijfsgroen langs het kanaal.
De panorama balkons op de kop bij de brug alsmede die op de hoek waar de lagere vleugel afbuigt van het kanaal zijn gelegen aan de gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes per verdieping van dit woonzorg gebouw. Dit biedt bewoners uitzicht in meerdere richtingen op het kanaal en het groen. Hierdoor bestaat er vanuit het gebouw een mooie verbinding voor de bewoners met de omgeving.
Sociale inbedding
Niet alleen ruimtelijk maar ook sociaal maatschappelijk vervult het gebouw een belangrijke rol. Zorgorganisatie Klein Geluk heeft als visie om lokaal in de wijken in Apeldoorn aanwezig te zijn met woonzorg locaties omdat haar visie is dat mensen moeten kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, ook wanneer ze moeten verhuizen naar een woonvorm waar intensieve zorg beschikbaar is. Daarom is dit gebouw op deze plek in het centrum bijzonder te noemen, het is de enige woonzorg locatie in dit deel van Apeldoorn. De dynamiek van de locatie (kanaalzone, Molenstraat Centrum, de brug e.d.) past bij het stedelijk wonen in het centrum. Voor bewoners en familie kan vanuit het gebouw makkelijk er op uit worden gegaan en bijvoorbeeld gewandeld in de parkzone langs het kanaal. Uitgangspunt bij de opzet van het gebouw is dat bewoners zo veel mogelijk de eigen regie behouden, waarbij het wonen voorop staat. Daarbij wil Klein Geluk dat het vooral een woongebouw moet zijn met een uitstraling die daar bij past. Bewoners hebben hun eigen appartement. De appartementen zijn binnen het gebouw georganiseerd als “buurtjes” van 9 woningen met per buurtje een buurtkamer voor ontmoeting, samen eten en koffie drinken en dergelijke.
Sociale Veiligheid
De locatie en het gebied direct er om heen was de laatste jaren voor de nieuwbouw sterk verslechterd. Deel van het terrein was braakliggend en rommelig en er was sprake van o.a. illegale vuilstort. Nu staat er een alzijdig woongebouw waarbij er geen sprake is van blinde gevels naar de openbare ruimte. Achter alle gevels zitten woningen met uitzicht op Molenstraat Centrum, het kanaal en of de binnentuin. De erkers geven ook overhoeks uitzicht naar buiten hetgeen het zicht op bijvoorbeeld de straat vergroot.
Positief Gezond
Het plan is ontworpen vanuit de principes van Positieve Gezondheid. Het eigen appartement als ondersteuning voor het zoveel mogelijk kunnen voeren van de eigen regie is daarin een wezenlijk onderdeel. Daglicht in het gebouw is belangrijk voor het welzijn en het dag‐ en nachtritme van bewoners en komt dan ook ruim binnen in niet alleen de woningen maar ook in alle gemeenschappelijke ruimtes. Dit wordt gecombineerd met uitzicht en beleving van de omgeving. De verkeersruimtes zijn meer dan alleen gangen doordat ze verbreden bij de voordeuren en keukens van de appartementen; ter plaatse van de keukens zijn de appartementen voorzien van een raam met zicht op de verkeersruimtes, en de verkeersruimtes komen uit op plekken met daglicht waar ruimte is voor ontmoeten zoals de huiselijke buurtkamers waar gezamenlijk gegeten kan worden en activiteiten kunnen plaatsvinden. Ook het naar buiten kunnen is hierin belangrijk: grote balkons bij de buurtkamers op de verdiepingen, een besloten stadstuin die zichtbaar en goed bereikbaar is voor bewoners en de parkzone langs het kanaal voor de deur.
Duurzame leefomgeving: Paris proof
De ambitie vanuit Syntrus Achmea was een gebouw laten ontwikkelen dat Paris proof is. Het gebouw is bewust duurzaam ontworpen en uitgevoerd volgens de principes van Passief Bouwen. Doelstelling is een thermisch comfortabel gebouw met een hoog isolatie niveau voor de gehele gebouwschil, een goede kwaliteit van de binnenlucht en een verwaarloosbare lage warmtebehoefte (maximaal 15 kWh/m2 bij een gemiddelde binnentemperatuur van 20 graden). Hiermee wordt de milieubelasting geminimaliseerd. Het heeft niet alleen het certificaat Passief Bouwen Keur maar is ook bekroond met het Passief Bouwen Award 2019. Het is het grootste Passief woongebouw in Nederland. Ook na meten van het totale energieverbruik is het gebouw Paris Proof.
Gevelontwerp
Bij het ontwerp, de uitwerking en de uitvoering van het gevelontwerp speelde het Passief Bouwen een cruciale rol. De hoge Rc waardes en daarmee zeer lage U waardes voor de gevelopeningen vormden een uitdaging. Daarnaast, vanuit de doelgroep was het essentieel om ruim aan de daglichteisen te voldoen. Voor ouderen met een teruglopende visus is ruim daglicht belangrijk in het goed kunnen zien, en nog meer is het, met name voor mensen met dementie, belangrijk in het ondersteunen van het dag‐ en nachtritme. Vanuit esthetische oogpunt is expliciet gekozen voor een diep kozijn profiel om voldoende reliëfwerking in de gevel te krijgen om goed passend te zijn binnen de kloeke en robuuste metselwerk architectuur. Daarnaast zijn de kozijnen ontworpen met onderling verspringende kalven. Dit was een bewuste ontwerpkeuze in de uitstraling van het gebouw in het spel van strakke lijnen met daarbinnen kleine speelse afwijkingen. Daarnaast moesten de kozijnen zowel toepasbaar zijn in de metselwerk gevels als in de met aluminium bekleedde erkers. Als laatste was er ook de wens voor een onderhoudsarm kozijn.
Oplevering | 2019 |
Interieur | Annekoos Littel Interieurarchitecten |
Opdrachtgever | Trebbe |
Bouwkunding aannemer | Trebbe |
Fotograaf | Pim Geerts en Trebbe(04_Veldhuis_HevoFame_Trebbe) |